Hnačka – ako ju zvládnuť

Hnačka – ako ju zvládnuť

Hnačka a ako si s ňou poradiť

Hnačka je charakterizovaná riedkou až vodnatou stolicou, ktorá býva častejšie ako 3-5 x denne. V stolici je vysoký obsah vody (80-90 %). Pri hnačke hrozí nebezpečie vysokej straty tekutín z organizmu (stolicou, vracaním, potením). Pri ľahkom priebehu hnačky stačia diétne opatrenia a rehydratácia. Pri stredne ťažkom a chronickom priebehu hnačky je potrebná symptomatická liečba a konzultácia s lekárom.

Príčiny hnačky:

Infekčná hnačka – spôsobená:

  • vírusmi, baktériami, toxínmi baktérií
  • môže sa preniesť kvapôčkovou infekciou, infikovanými potravinami, vodou alebo pokazenou potravou

Neinfekčná hnačka – spôsobená:

  • nežiaducimi účinkami niektorých liekov (napr. antibiotiká)
  • poruchou trávenia (celiakia, laktózová intolerancia a pod.)
  • psychickými problémami (stres, napätie, úzkosť)
  • chronickým zápalom črevnej sliznice (Crohnova choroba a iné)

 

Diétne opatrenia:

Zabezpečiť dostatok tekutín:

u dojčaťa – 150 ml/kg váhy,

u batoľaťa – 100-200 ml/kg váhy  (s vekom množstvo klesá na kg váhy),

u dospelého – 3 l.

Vhodné sú rehydratačné roztoky, ktoré obsahujú vyvážené množstvo cukrov, minerálov a vody, slabý čierny čaj osladený glukózou, nebublinkové minerálky. Podávať tekutiny po malých množstvách a často v 15 – 30 min. intervaloch.

Pri vracaní: podávať tekutiny vychladené na izbovú teplotu až chladničkovú teplotu, po lyžičkách do odznenia vracania aj každých 5 min.

Strava:

beztuková strava (sucháre, ryža, zemiaky, varená mrkva, strúhané jablko, rozpučený banán, zeleninový vývar), u detí sa dá použiť aj bezlaktózové mlieko. Jedlo podávame v menších dávkach. Po zlepšení stavu diétu obohatíme o vývar z chudého mäsa, prípadne nízkotučné zakvasené mliečne výrobky. U dojčiat je potrebné dojčiť bez obmedzenia.

Potraviny, ktoré nie sú vhodné: mliečne výrobky (mlieko, jogurty, smotana), ovocné a zeleninové šťavy, strukoviny, čerstvé pečivo, údeniny (salámy, údené syry), zelenina, ktorá zvykne nafukovať (kapusta, ružičkový kel), potraviny s vysokým obsahom tuku (vyprážané jedlá) a cukru.

Pri hnačke používame:

Probiotiká – dopĺňajú prirodzenú črevnú mikroflóru, dôležité pri trávení potravy a tvorbe vitamínov, hlavne skupiny B, ako napr. Bacillus coagulans

Adsorbenciá – látky pohlcujúce plyny, toxické látky, vírusy a baktérie z tráviaceho systému (aktívne uhlie a diosmectit – prírodný čistený íl).

Dezinficienciá – zabraňujú  rastu baktérií, alebo ich usmrcujú, sú nevhodné pre deti do 6 rokov (účinná látka nifuroxazid).

Čučoriedky – osvedčený ľudový prostriedok. Obsahujú zmes prírodných látok, ktoré napomáhajú znižovať sekréciu, dráždivosť a zápal črevnej sliznice a tiež viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.

Vitamíny skupiny B – dôležité pre správu funkciu črevnej sliznice, ako aj pri nechutenstve a únave.

Vitamín K – je potrebný pre správnu zrážanlivosť krvi. Býva ho nedostatok v dôsledku hnačky.

Ak zdravotné problémy neustupujú do 3 dní je potrebné vyhľadať lekára.  Pri hnačke u detí do troch rokov je potrebné lekára vyhľadať okamžite v prípade malátnosti, odmietania tekutín a stravy.